Drukuj
Kategoria: chemia3

Zakres materiału klasy trzeciej na egzamin poprawkowy z chemii 27.08.2014 

Przykładowe pytania:

1. Dokonaj podziału alkoholi na grupy, podając ich przedstawicieli, oraz ich wzory sumaryczne.

2. Omów właściwości fizyczne i zastosowanie alkoholi, uwzględniając ich toksyczność

3. Jak otrzymać etanol – zapisz równanie reakcji

4. Określ, z czym reagują alkohole, jakich właściwości dowodzą te reakcje

5. W jaki sposób odróżnimy alkohol jednowodorotlenowy od wielowodorotlenowego - opisz doświadczenie 

6. W jakiej próbie-eksperymencie można odróżnić metanol od etanolu

7. Przedstaw wzór ogólny:

a) Alkoholi b) Aldehydów c) Ketonów d) Kwasów organicznych e) Estrów, wskazując ich grupy funkcyjne

8. Z jakich substancji powstają estry? Jakie mają zastosowanie?

9.Jakie doświadczenie przeprowadzisz aby stwierdzić obecność aldehydu w próbce

10.Wymień nazwy lub napisz wzory półstrukturalne:

a) CH3COOH b) HCHO c) kwasu stearynowego d) C4H9COOH e) kwasu palmitynowego, f) kwasu oleinowego

11. Wymień substancje, z którymi mogą reagować kwasy karboksylowe.

12. Jaki związek chemiczny określamy jako mydło? Podaj jego nazwę, sposób otrzymywania i wzór chemiczny.

13. Wyjaśnij na czym polega działanie piorące mydła, lub detergentów.

14. Dokonaj klasyfikacji tłuszczów według różnych kryteriów, wskazując przykłady ich przedstawicieli.

15. Wymień tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Omów, na czym polega ich działanie zdrowotne.

16. Jakie zmiany w tłuszczach wywołują czynniki zewnętrzne: temperatura, światło, obecność tlenu.

17. W  jakiej reakcji otrzymujemy margarynę? 

18. Opisz właściwości fizyczne i chemiczne białek, wymień sposoby ich wykrywania w produktach.

19. Podział sacharydów, nazwy przedstawicieli, występowanie w przyrodzie, właściwości fizyczne, reakcje, jakim ulegają.

Drukuj
Kategoria: chemia3

Witamy na nowej stronie z chemii. :)

©Zespół Szkół Nr 31

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż na naszej stronie internetowej korzystamy z plików cookies, aby usprawnić jej działanie. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information